Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

By martie 16, 2015Blog, Studentie

Această întrebare ne-a pus în dificultate pe toți, cât și pe cei mici și pe cei mai măricei. De fiecare dată când ne întrebau cei mari îi surprindeam cu o avalanșă întreagă de răspunsuri…. doctori, pompieri, cântăreți, piloți, polițiști ba chiar supereroi. Mulți dintre noi am și uitat aceste dorințe vagi, le-am ascuns într-o amintire îndepărtată. Ne naștem cu un potențial fiecare pe care îl cultivăm, în mod diferit, încă din copilărie. Ajuns mare, trecând printr-o bucățică mică din experiența unui ciob de sticlă a vieții, aceeași întrebare nu întârzie să apară. Dacă stai să reflectezi, ai ajuns ce voiai să fi? Unii nu, unii da, alții încă nu își dau seama.

abc

Luând ca exemplu perioada de primul an de facultate, un început afluent, care se presupune că determină aspectul tău în devenire de adult, lucru care va marca existența ta pe o perioadă de timp, îți lipsește însă ceva. De când suntem micuți sperăm mereu ca fiecare etapă a vieții să fie mai uimitoare…mai palpabilă, interesantă… mai puțină teorie, mai multă practică. Așa și de la anii de studenție speram să fie diferit. Însă uniformitatea nu se schimbă dacă nu știi să privești și să profiți de orice oportunitate. Aflat în pragul unei noi etape ar trebui să înveți cum să o îmbrățișezi cu toată puterea ei. Trebuie să ai o țintă unică în fiecare pas al vieții, căci fără ea ești un om care se rătăcește în labirint. (citat Victor Duță). Poate ești deja sătul de toată monotonia studenției, a rutinei, fețelor cunoscute și atâta timp cât nu se întâmplă mai nimic e normal să nu mai aspiri la ceva diferit.

Ce ar fi să accepți o provocare, accea de a schimba mersul lucrurilor chiar tu? Avem potențialul de a înfrânge accea frică care ne tot apasă sa amânăm diferiți pași ca: public speaking, experimentarea de job-uri în diferite domenii, participarea la cât mai multe evenimente, training-uri si ateliere, chit ca nu au nici măcar un strop de legătură cu domeniul tău, includerea ta în echipe și cluburi diverse, chiar și experiența de cămin nu ar trebui să o eviți întrucât te temi de viitoarele inconveniente ale unui astfel de trai. Vei avea parte de o experiență unică de care îți va fi dor.

Însă tot mai lipsește ceva. Acel loc al tău, în care te poți regăsi ca fiind tu, un loc în care tu să îţi poţi împrăştia jucăriile fără întreruperi și să poţi face cunoştinţă cu alte versiuni alternative ale tale. Îmbrăţişează acel individ din interiorul tău care are idei, puncte forte și fă acest pas. Se poate să nu-l găsești chiar în interiorul facultății tale însă ai auzit de acele diferite ONG-uri. Probabil denumirea pompoasă nu te-a adus cu gândul la un loc prea călduros, ci mai mult profesional, dar acestea se completează una pe alta.

Primii pași în studenție sunt baza unei călătorii în care tu ești eroul pe care ți-l imaginai în copilărie. Dezvoltarea acestuia depinde de tine. ONG-urile sunt cele care contribuie în mare parte, atât la experiența profesională cât și la acele experiențe și relații pe care le vei păstra mult după terminarea acestei călătorii. Caută-ți unul cu acei omuleți potriviți ție, îmbogățește-ți experiența de studenție prin oportunitățile oferite de ei, prieteniile lor și maximizarea posibilității de a deveni ce voiai să fi, de a te forma în mai multe domenii și de învăța lucruri noi.

 Noi am învățat să deschidem ușa acestei oportunități. Dar tu?

Lasă un răspuns