Timișoara – Inima Banatului

By februarie 11, 2018Stiri, Turism

Inima Banatului

           Probabil, mulți au auzit de fascinanta lume de poveste din Banat, dar ce se ascunde în acestă regiune? Este timpul să aflăm !

          În acestă regiune mică, se află orașul Timișoara, reşedinţa județului Timiș, situat în Vestul României! Acest oraș încântă turiștii prin înfățișarea vechilor clădiri și spații comerciale deschise turiștilor.

           Călătorind în trecut, turiştii se unesc în cea mai veche piață din oraș, Piața Unirii, care se află în fosta cetate Timișoara, și încântă curioșii prin stilul de epocă vechi și elegant, prin culori, dar și prin atmosfera calmă oferită de populația locală. Evoluția Pieţei Unirii este foarte puternic legată de istoria oraşului şi de întâmplările de la începutul secolului al XVIII-lea, cea mai importantă fiind scoaterea Timişoarei de sub suzeranitatea otomană, de către generalul Eugen De Savoya. Concomitent cu această perioadă a avut loc, de asemenea, reamenajarea orașului și a zonei adiacente. Un alt lucru foarte important este faptul că Timişoara este primul oraş din Europa care a beneficiat de iluminatul electric, iar al doilea la nivel global după New York. 

          Nu foarte departe de aceasta, se află o martoră a Revoluției din 1989, mai precis, Piața Victoriei și se află în centrul orașului, aceasta concentrează un număr impresionant de palate și clădiri care păstrează gloria și arhitectura spectaculoasă de pe vremuri. Este cea mai importantă zonă din oraș, construită la începutul secolului al XX-lea. Piaţa Victoriei se unește cu Catedrala Mitropolitană în ceea ce privește spațiul. Aceasta  este la ora actuală, cea mai înaltă biserică din România. Piaţa găzduiește la polul opus clădirea Operei care servește drept adăpost pentru patru instituţii de cultură. Din 1953, Timişoara este singurul oraş din Europa cu trei teatre de stat, în trei limbi: română, germană şi maghiară. 

          În centru se află frumoasa promenadă „Corso” şi promenada opusă cunoscută sub numele de “Surogat”. La începutul secolului XX,  „Corso” a fost locul de plimbare a aristocraţiei timişorene, pe când ‘’Surogat’’ era locul de promenadă pentru tineri şi pentru muncitori. Aici sunt amplasate numeroase grădini cu flori, dar și numeroase monumente istorice precum Lupoaica cu puii, o replică dăruită de către capitala Italiei sau fântâna arteziană, fiind cunoscută şi sub numele de fântâna cu pești, având bazinul în formă de stea cu 5 colțuri semnificând steaua microcosmică. În prezent, cele două alei principale de promenadă sunt mereu pline de oameni care o străbat de la un capăt la altul.  

           În ‘’armonie’’ cu frumoasele clădiri construite în stil baroc, municipalitatea a înfrumuseţat oraşul prin amplasarea unor palmieri şi unor flori exotice pe unul dintre cele mai importante bulevarde. 

         Acest oraș splendid este străbătut de Bega, un element definitoriu al orașului și unul dintre puţinele râuri (canale) navigabile din România, care oferă o priveliște fascinantă călătorilor. Deşi este foarte mic, a fost curăţat de toate aluviunile aduse de apă, în ultima jumătate de secol. Pe malul râului sunt alei numai bune pentru o plimbare, iar băncuţele amplasate pe mal oferă confort pentru a admira râul. 

        Malurile Begăi oferă locuri pentru agrement, parcuri, cluburi sportive și restaurante. Anual, începând cu 2008 are loc festivalul Bega Bulevard, ce cuprinde concerte, concursuri, dar și prezentări ce subliniază importanța și potențialul pe care îl are Bega-artera Timișoarei.

         Orașul este renumit și pentru una dintre cele mai vechi fabrici de bere care îi poartă numele, fabrica de bere Timișoreana, aici producându-se peste 50.000 de hectolitri de bere, destinaţi şi exportului, berea fiind renumită în Europa. Calitatea deosebită a berii a făcut ca Timişoreana să fie la începutul secolului XX furnizorul Casei Regale din România.

         Din acea perioadă datează clădirea unde se fierbe berea, precum şi coşul cazanului cu foc direct, care poate fi admirat şi astăzi. Un alt simbol al acelor vremuri care mai există şi astăzi în curtea fabricii este mica locomotivă poreclită Muki. Această locomotivă conducea vagoanele încărcate cu butoaie de bere pe linia ferată care pe atunci trecea prin curtea fabricii şi le transporta în cetatea Timişoarei sau la gară. Astăzi, iubitorii de bere pot degusta diversele tipuri de bere  produsă în cadrul fabricii la berăria-restaurant din imediata apropiere.

         Timișoara oferă o varietate de obiective turistice precum: Castelul Huniade, Palatul Baroc, parcul rozelor Muzeul Satului Bănățean, Piața Sfânta Maria, Delta Banatului, copacul de fier și alte atracții. Orașul este gata de a se face cunoscut şi mai bine la nivel european, deoarece în anul 2021 va fi capitală Europeană a Culturii

          Turiştii dornici de a vedea un oraş spectaculos din toate punctele de vedere sunt aşteptaţi la Timişoara!

    

Lasă un răspuns