Luna Pădurii

By aprilie 10, 2021Ecologie

Luna Pădurii

Luna Pădurii este un eveniment  sărbătorit anual între 15 martie și respectiv 15 aprilie.

Tot în această lună, dedicată pădurilor de pretutindeni, sărbătorim și Ziua internațională a Pădurilor pe data de 21 martie!

🌲Acest eveniment pune în evidență importanța pădurilor si rolul major pe care îl expun în menținerea armoniei și a echilibrului în natură. Luna Pădurii este de asemenea un eveniment sărbătorit mondial, prima celebrare având loc în SUA în anul 1872 și a avut ca obiectiv principal  punerea în evidență a marilor transformări suferite de păduri dobândite prin distrugerile provocate de oameni pentru expansiunea teritorială: atât pentru pământuri agricole cât și pentru dezvoltare economico-socială.

🌱Nevoia de a da viață din nou pământului după ce războaiele l-au secătuit până și de ultimul strop de viabilitate, a adus în acțiune mobilizarea populației pentru plantarea de arbori în locurile cele mai afectate de despăduriri, apărute ca efecte ale luptelor de cucerire și expansiune teritorială.

📝Pe scurt, tot ce reprezintă Luna Pădurii este conștientizarea marilor transformări pe care le cauzăm zi de zi, an de an, în orice moment spre mai rău doar pentru o fâșie de pământ, plină de viață, de care nici nu avem grijă să o dăruim înapoi pământului ținând cont că noi suntem oaspeții privilegiați ai pădurilor.

🌲 Drept respect față de păduri vă îndrumăm să participați la campaniile de împădurire când aveți posibilitatea!

3️⃣0️⃣ Doar 30 de ani mai târziu România s-a adaptat și ea la această sărbătoare internațională dedicată doar pădurilor. În România, Luna Pădurii nu exista sub această denumire ci sub denumirea de „Sărbătoarea sădirii arborelui” prima dată fiind organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instrucției Publice.

🌲 Anul acesta, la nivel național se sărbătorește cea de-a 119-a aniversare a acestui eveniment, pe când, la nivel global, se împlinesc 149 de ani de la prima ediție a „Lunii Pădurii”.

👮🏻‍♂️Protecția mediului înconjurător constituie o importanță majoră respectiv prioritară din cauza faptului că omul a intervenit într-un fel nociv asupra acestuia lăsând o amprentă nu foarte ușor de șters și deloc neglijabilă.

Omul afectează conștient/inconștient sau nepăsător natura, această acțiune având ca efect probleme tot mai grav dăunătoare:

 • eroziuni ale solurilor și scăderea fertilității lor, 🌱
 • inundații și alunecării de teren, ⛈️
 • creșterea concentrației de CO2 atmosferic și scăderea cele de O2, 🔄
 • reducerea precipitațiilor prin scăderea cantității de apă din atmosferă rezultată din transpirația plantelor,💧
 • dispariția a nenumărate specii de plante și animale care populează pădurile.🥀🐗

Astfel, toate acestea fiind spuse, ECOTUR vă invită să urmăriți câteva sfaturi pentru protejarea pădurilor:

 • 🌲Nu vă lăsați vizibilă amprenta, adunați-vă deșeurile când vizitați pădurea!
 • 🌲Pentru a preveni incendiile, nu aprindeți focul în pădure!
 • 🌲Nu vă agățați de copaci, nu rupeți florile, nu rupeți crengile sau chiar puieții acestora!
 • 🌲Nu vă deplasați de la traseele turistice, respectați-le!
 • 🌲Alăturați-vă campaniilor de împădurire când vă este posibil!
 • 🌲Nu exploatați pădurea, folosiți-o pentru relaxare și studiu!

Lasă un răspuns