ECOTUR a fost la Forumul Organizațiilor Studențești din România

By august 25, 2017Blog, Studentie

Anul acesta, ECOTUR a revenit în familia ANOSR, participând ca organizație și ca studenți voluntari la Forumul Organizațiilor Studențești din România. În acest an, forumul s-a desfășurat în frumoasa capitală a tineretului din România, Cluj-Napoca, în perioada 10-17 august 2017.

Pentru cei care nu știu, Forumul Organizațiilor Studențești din România (FOSR) este un eveniment al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), organizat anul acesta de către Organizația Studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), care a adus laolaltă peste 500 de studenți din România.

ANOSR este o federație națională studențească care întrunește mai multe organizații membre și militează pentru apărarea drepturilor și obligațiilor studenților din România. Scopul principal al Alianței este reprezentarea intereselor comune ale studenților.

Voi relata mai departe, pe scurt, experiența noastră la forum și activitățile la care am participat, care ne-au umplut bagajul și la propriu și la figurat.

Drumul spre Cluj-Napoca și înapoi a fost o experiență în sine, având în vedere că am făcut o excursie cu trenul de 20 ore dus-întors, perioadă în care am avut timp berechet să ne cunoaștem mai bine, să învățăm să jucăm șeptică, să ne tachinăm, să numărăm ”baloții” și să ne ofticăm că nu ghicim regula de joc sau personajul.

Marea aventură a pornit însă din momentul în care s-a dat startul evenimentului. În cele 7 zile cât a durat toată această ”mișcare studențească” nu am avut timp să ne plictisim. În fiecare zi am avut câte o activitate, programul pentru fiecare zi fiind bine stabilit încă dinainte. Ziua începea în jurul orei 10 și se termina pe la ora 23:00, după care puteai să mergi să socializezi și să cunoști oamenii frumoși ai celorlaltor organizații.

Încă de la dezbaterea din deschidere am intrat în pâine (ca să spun așa), dezbatere la care au participat persoane cu diverse funcții și care a constituit intriga întregului forum prin prisma anumitor probleme puse de către studenți la sfârșitul prezentărilor. Cei peste 500 de studenți veniți din toate colțurile României s-au adunat în Aula Magna a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

Am profitat din plin de sesiunile de formare și training-urile oferite, care au adus în vedere subiecte atractive și de interes pentru noi ca organizații și ca studenți. Informațiile și discuțiile au fost suficient de interesante cât să ne facă să revenim din nou, mai ales că atelierele au fost interactive și am pus în practică prin simulări și prezentări susținute. Am învățat lucruri noi, dar am și aprofundat altele. Iar, pe lângă toate informațiile acumulate, am cunoscut oameni frumoși și am interacționat prin diverse situații și întrebări.

Serile s-au încheiat prin dezbateri pe diferite teme (drepturile omului, mediu, rolul societății civile, etc.) a unor invitați speciali și apoi prin seri sociale menite să ne mai scoată din atmosfera de studiu și să aducă puțină relaxare.

 

 

Mai mult, în cadrul forumului s-a ținut și Târgul Organizațiilor Studențești unde am avut ocazia să ne cunoaștem și mai bine între noi ca organizații, fiecare având câte un stand unde ne-am putut etala ce aveam mai prețios și mai deosebit. Noi, voluntarii, nu ezitam să trecem pe la standuri curioși și dornici să mai luăm câte un sticker, să punem întrebări și să ne cinstim cu diverse bunătăți, distracția fiind la cote maxime.

Am avut timp să vizităm și orașul – ale sale biserici și clădiri cu arhitectură deosebită, Grădina Botanică cu serele, Turnul Croitorilor, Parcul Cetățuia și Cetățuia, de unde am admirat spectacolul oferit de oraș noaptea, dar și Muzeul Etnografic, unde ne așteptau casele tradiționale din diverse județe nord-vestice ale României.

Și, cum era musai să se aleagă noul bord al ANOSR, ultimele zile ale forumului au fost dedicate Adunării Generale în care s-au ales membrii noului bord al ANOSR și totodată s-a realizat strategia pentru anul 2017-2018.

Mulțumim ANOSR (www.anosr.ro/) și OSUBB (www.osubb.ro/) pentru o săptămână de neuitat! 

Lasă un răspuns