Turismul şi Educaţia

By ianuarie 27, 2018Blog, Turism

Turismul şi Educaţia, relaţie de la parte la întreg

                Bătrânul continent european a fost devansat de alte continente, în ceea ce priveşte tehnologia şi poate chiar alte domenii ale cunoaşterii, însă, în domeniul turismului rămâne un pol de referinţă. Europa, prin cadrul său natural, se înscrie cu atracții turistice de mare varietate și spectaculozitate, iar prin istoria sa, a lăsat urme materiale și spirituale de o deosebită valoare, ce dăinuie până astăzi și care constituie obiective de mare interes turistic.

În statisticile turistice europene  şi chiar mondiale, îşi are foarte bine locul o ţară frumoasă, care are privilegiul de a fi vizitată de cei mai mulţi turişti de-a lungul unui an. Din păcate nu este vorba de România, ci despre Franţa.

Franţa a reuşit să pună continentul european în fruntea tuturor continentelor, în ceea ce priveşte primirea turiştilor. În ultimii cinci ani, Franţei, i-au trecut anual graniţele peste 80 de milioane de turişti. Natura a înzestrat această ţară cu toate formele de relief, iar mai mult decât atât are ieşire atât la mare (Marea Mediterană) cât şi la ocean (Oceanul Atlantic). Potenţialul antropic nu este mai prejos, Franţa fiind cunoscută şi pentru construcţiile impunătoare (Notre Dames din Paris), muzee, celebrele castele de pe Valea Loirei şi alte edificii reprezentative (Tour Eiffel).

Modelul turistic francez este foarte simplu. Acesta se bazează pe valorificarea trecutului (renovarea edificiilor culturale, monahale etc), valorificarea potenţialului turistic natural şi cultivarea educaţiei turistice. În esenţă sunt doar două cuvinte: VALORIFICARE şi EDUCAŢIE.

Franţa este cel mai bun exemplu pentru a ne da seama că turismul trebuie îmbinat cu educaţia. Dacă turiştii nu ar fi respectat legile ţării gazdă, obiceiurile, comunitatea locală, mediul înconjurător, atunci, în urma acestor milioane de turişti ar rămâne numai o ţară de tranzit.

Călătorind în anumite locuri din ţara noastră sau chiar din alte ţări, ne vom întoarce cu un bagaj de cunoştinţe. Acestea pot să fie despre tradiţiile locurilor, gastronomia locurilor respective, moduri de viaţă şi multe altele. Este simplu să spunem că turismul ne dezvoltă cunoştinţele generale, mai greu este să deschidem ochii şi să vedem tot ceea ce ne înconjoară.

Nu trebuie să uităm de educaţie atunci când suntem turişti (avem 50% drepturi, 50% obligaţii).Atunci când călătorim, trebuie să respectăm mediul înconjurător (dacă suntem cazaţi la un hotel nu putem să consumăm mai multă apă decât ne trebuie). Trebuie eliminate principiile de genul: „lasă că am plătit şi pot face ce vreau.’’

În concluzie, atunci când suntem turişti, nu trebuie să uităm bunele maniere acasă şi nici grija pentru mediul înconjurător!

Lasă un răspuns