Rezervația mulinologică de la Rudăria

By martie 3, 2015Blog, Turism

Astăzi ne-am gândit să îți prezentăm un loc unic în România și anume, Rezervația mulinologică Rudăria, aflată în localitatea Eftimie Murgu din Cheile Rudăriei, județul Caraș-Severin.

Și acum probabil te întrebi ce înseamnă mulinologic?  

Mulinologic reprezintă un parc care are în componență mai multe mori de apă, în cazul nostru, fiind vorba despre 22 de mori.

unnamed (2)

 De ce ne-am gândit la acest obiectiv turistic?

Simplu: pentru că este un loc despre care, cu siguranță, nu ai auzit, la fel cum nici noi nu știam.

Rezervația Rudăria este cel mai mare complex mulinologic din sud-estul Europei, ocupând o suprafață de 250 ha. Pe Valea Rudăriei, au fost consemnate, în anul 1874, 51 de mori, dar din cauza inundațiilor din 1910, 1941 și 1955, au mai rămas doar 22.

Cele 22 de mori se află pe cursul râului Rudărica, pe o lungime de 3 kilometri. Fiecare moară era utilizată de 15-25 de familii care dădeau morilor nume, cum ar fi: Trocolea, Drăgiloanea, Strâmtoarea, Moara De Piatră, Bogdăneasa.

Pentru că este un ținut de basm, este imposibil să nu existe și o legendă care să amplifice sentimentul de poveste. Dacă toate celelalte 21 mori se caracterizează prin vechime, funcționalitate și stilul arhaic, una dintre ele este mai specială. Îndărătnica, cum îi este și numele, are piatra de moară ce se rotește în sens opus acelor de ceasornic. Moara cu pricina are o poveste aparte. O legendă a locului spune că demult, doi tineri s-au întâlnit, într-o seară, la această moară. Fata este trimisă de părinți să macine grâu, iar băiatul se întorcea de la munte, unde fusese să vadă animalele care pășteau. În fața morii, feciorul se întoarce pentru a o ajuta pe fată. Se poate spune că a fost o dragoste la prima vedere, pentru că cei doi se hotărăsc, într-un timp foarte scurt, să se căsătorească. Cei doi merg la familiile lor

unnamed

și le spun ce doresc să facă, dar aceștia se împotrivesc. Părinții băiatului, fiind bogați, nu sunt de acord ca băiatul lor să se însoare cu o fată săracă, iar părinții fetei nu doresc ca părinții băiatului să le scoată ochii pentru că fata lor nu a avut zestre. Cei 2 îndrăgostiți nu s-au căsătorit, dar dragostea unuia față de celălalt a rămas. După mulți ani, ajungând bătrâni, se întâlnesc din nou la moară unde s-au cunoscut prima dată si online casino canada unde și-au jurat iubire veșnică. Ca în orice basm, nici din acesta nu lipsește Zâna cea Bună care coboară  pe râul Rudărica. Aceasta a intrat în moară, le-a ascultat povestea plină de tristețe, sfătuindu-i să rămână în moară și să macine până a doua zi. Dimineața, cei doi “€œmoși” observă că piatra de moară se rotește invers, se uită unul la altul și constată că amândoi întineresc.

Morala acestei legende este că dacă ai un vis, o dorință curată, puternică, pornește la drum până la moară și vei întineri. Nu uitați: să fie lună plină și Zâna cea Bună să coboare pe râu!

Cum poți ajunge și tu în acest tărâm de basm?

Accesul în zonă se poate realiza cu autoturismul din Reșita către Oravița și Bozovici, intrând pe drumul județean 571 în satul Eftimie Murgu. Se poate ajunge și cu trenul, coborând la gările din apropiere: Iablanita, Anina și Oravița, iar ulterior cu transportul local ce face legătura între gară și localitățile  din zonă.

La aproximativ 40 de kilometri de rezervație, se află stațiunea Băile Herculane. În zonă se află și recent descoperita cascadă Biger, Cheile Nerei și Cascada Ochiul Beiului.

În Munții Almajului, zonă din care face parte Rezervația mulinologică, pot fi efectuate drumeții: Comuna Bergeasca- Valea Bergeasca – Valea Rudăria – Comuna Eftimie Murgu. Totodată, se poate urma și traseul Orșova – Jupalnic – Valea Eșelnita – Vârful Poiana – Cota 1132 – Valea Rudăriei – Comuna Eftimie Murgu.

Dacă ești amator de senzații tari, trebuie să mai afli că în zonă se pot practica expediții cicloturistice montane, offroad, enduro și rafting pe Cheile Nerei.

unnamed (1)

Lasă un răspuns