Obiceiuri de Crăciun

By decembrie 23, 2017Blog, Turism

Obiceiuri de Sărbători pentru fiecare zonă din țară

 

    Sărbătorile se apropie cu pași repezi iar pentru că acestea sunt împletite cu tradiții și obiceiuri frumoase, este bine să cunoaștem câteva tradiții din fiecare colț al țării. Pentru că acestea ne înfrumusețează sărbătorile este bine să nu uităm de ele deoarece cu trecerea timpului se tinde către acest lucru.  

     Prima regiune care se va prezenta este Muntenia deoarece pentru majoritatea  ECOTURiștilor  această regiune este numită „acasă”. În această regiune în apropierea Sărbătorii de Crăciun mai exact de data de 23 de cum se lasă seara cete de colindători se îndreaptă spre casele localnicilor pentru a-i colinda prin cântece precum: „Deschide ușa creștine, Am plecat să colindăm sau Astăzi s-a născut Hristos”, acești oferindu-le covrigi, nuci sau bomboane în semn de mulțumire. Iar în trecut în Ajun femeile se trezeau înainte să răsară soarele și aruncau spre răsărit grăunțele păsărilor, acest lucru semnifica faptul că vor avea o recoltă bogată pentru că vor fi ferite de păsările care atacă culturile agricole. 

     Următoarea regiune este Oltenia, aici colindătorii merg să anunțe Nașterea Domnului în dimineața Ajunului de Crăciun; aceștia cântând cel mai adesea „ Bună dimineața la Moș Ajun”, în schimb primeau covrigi și nuci. Tot în acea zi dar la lăsata întunericului, bărbații și băieții se întâlnesc într-un punct bine stabilit și pornesc pe străzile satului pentru a mulțumi divinității de bogățiile pe care le-au acumulat pe parcursul anului, aceștia fiind îmbrăcați în straie populare și având în mâini steaguri împodobite cu ciucuri, clopoței și flori; acest obicei poartă denumirea de „Pițărăi”.  

 

     Pentru zona Transilvania, obiceiurile sunt legate de colindele precum Steaua sau Viflaim, acestea fiind cântate de un grup cu număr par deoarece acest număr se consideră ca aduce bogăție; colindătorilor fiindu-le oferite fructe și covrigi.

     Banatul este următoarea zonă, aici colindătorii în curțile localnicilor refac scena legată de povestea Nașterea Domnului dar înainte de acest lucru se aruncă înaintea lor câteva boabe de grâu, acestea urmând fi amestecate cu celelalte pentru a putea fi plantate în primăvară. Tot în această zonă, în ziua de Crăciun sub fața de masa sunt puse boabe de grâu și fire de paie sau boabe de porumb iar după aceste zile de sărbătoare sunt date la animale pentru bogăție și liniște în casă.  

   

   Iar locurile cele mai cunoscute pentru aceste obiceiuri sunt Maramureș, Bucovina și Moldova, aici colindătorii sunt îmbrăcați în haine de sărbătoare iar cu mic cu mare merg să vestească Nașterea Domnului și să ureze numai de bine, fiind răsplătiți cu nuci, covrigi sau char vin fiert. 

 

     Ultima zonă este Dobrogea, aici colindătorii vestesc Nașterea Domnului prin colinde precum „Deschide ușa creștine” în schimb aceștia primesc gogoși sau țuică fiartă pe lângă tradiționalii covrigi și nelipsitul babic.  

 

 

Lasă un răspuns