Ecologia

By februarie 17, 2018Blog, Ecologie

Ecologia. Deziderat sau Realitate?

             În limbaj uzual, termenul ecologie se identifică prin definiţii precum “prietenos cu mediul” sau prin termenul internaţional eco-friendly, în general “de a face bine mediului înconjurător (a nu polua apele, a nu arunca gunoi pe jos etc).’’ Gândindu-ne la originea cuvântului, inevitabil, vom avea în vedere limba greacă. 

             Etimologia ne oferă o definiţie mult mai cuprinzătoare: oikos=casă şi logos=ştiinţă, adică ştiinţa casei. Prin încercarea de a ne da seama  la ce se referă mai exact ştiinţa casei, putem să ne gândim la mai multe sensuri pentru cuvântul casă. Din perspectiva noastră, casa, nu reprezintă doar spaţiul în care locuim, ci reprezintă întreaga ţară, întregul continent european şi, până la urmă, întreaga planetă.

             O regulă universală spune că “o persoană care face parte dintr-un grup este responsabilă de bunăstarea fiecărui membru al grupului, iar principiul fă celorlalţi ce ai vrea să facă ei pentru tine, ar trebui să guverneze.’’ Schimbarea trebuie să plece de la fiecare dintre noi, iar dacă schimbarea s-ar produce şi de la nivelul conducerii fiecărei ţări în parte, armonia ecosistemului va fi garantată, ţinând cont că, ecologia poate conduce la o dezvoltare durabilă a mediului şi a societăţii şi la stoparea mult discutatei încălziri globale. 

            Există un indice (Environmental Performance Index-EPI) prin care se cuantifică nivelul la care se află o ţară din punct de vedere ecologic. Iată câteva ţări care au decis că ar trebui să adopte un comportament etic faţă de mediul înconjurător:

            ELVEŢIA. Această ţară deţine cea mai mare valoare a indicelui ce vizează ecologia şi politicile verzi, fiind considerată cea mai “verde’’ ţară din lume.

        În Elveţia există un sistem de sortare și reciclare a gunoiului, iar amenzile sunt usturătoare în cazul în care cetăţenii aruncă gunoaiele  în locuri neamenajate. În multe localităţi elveţiene, autoturismele sunt interzise, iar bicicletele sunt principalul mijloc de transport, acest consemn fiind utilizat și de nenumărate școli elvețiene. În plus, există hoteluri eco-friendly ce oferă reduceri clienţilor care vin cu maşini hibride. S-a dovedit că, în această țară, o lege care este întocmită corespunzător a condus la un comportament mai responsabil al cetăţenilor. Formula câştigătoare în ceea ce priveşte comportamentul ecologic al cetăţenilor elveţieni se aseamănă cu un proverb românesc, care spune: “nu ştii, te învăţ; nu poţi, te ajut;  nu vrei, te oblig.’’

              NORVEGIA. Ţara fiordurilor se confruntă cu marea problemă mondială, şi anume încălzirea globală. În această ţară scandinavă, indicele EPI are valoarea 77.49, ceea ce o plasează între primele cinci ţări verzi la nivel mondial.  

        Norvegia intenționează să fie o țară care nu va mai folosi zăcăminte de cărbune. Autorităţile şi-au propus să reducă emisiile selectiv, înlocuind treptat un loc poluat cu unul curat. Norvegia investește sume uriașe în cercetare pentru a descoperi noi mijloace ecologice de înlocuire a combustibilului. La fel ca în cazul Elveţiei, guvernul şi populaţia Norvegiei luptă de aceeași parte a baricadei, încercând să combată poluarea mediului înconjurător, prin orice mijloace, fie că sunt legi, fie că sunt acţiuni întreprinse de către societăţi comerciale. Recent, parlamentul norvegian a luat decizia ca Norvegia să fie prima țară unde este interzisă despădurirea, ceea ce ar contribui la stoparea defrişărilor ilegale şi la îmbunătăţirea calităţii aerului.

              LETONIA. Mica țară baltică cu o apreciere ecologică de 70.37, reprezintă una dintre cele mai verzi țări din lume, resursele naturale ocupând mai mult de jumătate din suprafața țării. Locuitorii Letoniei demonstrează preocupare pentru un mediu curat și sănătos prin faptul că nu s-au implicat în aducerea de modificări asupra acestuia. Capitala Riga este considerată a fi cel mai curat oraş european. Atât cartierele principale, dar şi zonele periferice sunt curate, nepoluate şi fără gunoi, ceea ce reprezintă o adevărată performanţă pentru un oraş cu peste un milion de locuitori.

              ISLANDA.  Deși este o insula destul de mică,  Islanda are un impact uriaș în sfera protecției mediului. Datorită locației sale, Islanda se folosește de resursele sale geotermale și de ape în scopul obținerii electricității și căldurii. Cea mai comună sursă de căldură și electricitate este hidrogenul, iar țara speră să treacă în totalitate pe consum de hidrogen. Guvernul a impus ca energia furnizată să fie folosită și în transport, autobuzele publice fiind alimentate cu hidrogen pentru a opri emanarea noxelor de gaze.

              ROMÂNIA. În ţara noastră, indicele performanţei ecologice are valoarea 64.78, plasând România pe locul 45. Una dintre iniţiativele legiuitorului de a stopa poluarea a fost măsura prin care s-a impus plătirea unui timbru de mediu pentru autoturisme. Poate că şi pentru celelalte forme de poluare au fost emise anumite legi care sancţionează persoanele (fizice sau juridice), însă, la nivel naţional există un sindrom care poartă denumirea ‘’închiderea ochilor sau trecutul cu vederea.’’

              Cu toții ne dorim ca aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și hrana pe care o consumăm să fie lipsite de substanțe dăunatoare organismului uman. Dacă vrem să evităm amenințarea și incertitudinea schimbărilor climatice atunci un mediu înconjurător curat și sănătos este vital pentru calitatea vieții pe care o dorim.

              În timp ce în ţările civilizate ecologia este o realitate, în România, rămâne încă un deziderat. Însă, acest deziderat poate fi preschimbat într-un fapt concret, dacă nu uităm faptul că, schimbarea porneşte de la fiecare dintre noi.

Lasă un răspuns