Castelul Corvinilor

By ianuarie 2, 2018Blog, Turism

Castelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor sau al Huniazilor este considerat unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România și impresionează prin felul în care s-a păstrat peste secole, acest lucru fiind demonstrat de numărul crescut de vizitatori care-i calcă pragul în fiecare an.

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlasti. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon (turnul cel mai înalt al unei cetăți, care are rolul de a servi ca punct de observație, de loc de tragere și de ultim refugiu dacă restul cetății a fost ocupat de inamic). Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”.

Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă „în picioare”.

 

Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Iancu de Hunedoara, fiind atât punct strategic, cât și reședință feudală. Cu trecerea anilor, diverși stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare. Printre interesantele puncte de atracție ale castelului se numără Turnul Capistrano, Sala Cavalerilor, Bastionul Alb și Turnul Buzduganelor.

 

 

Pe blazonul familiei Corvinilor este inscripţionat un corb care ţine în cioc un inel de aur. Legenda spune că Iancu de Hunedoara ar fi odrasla nelegitimă a regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, cu o frumoasă femeie din Ţara Haţegului. Pentru a o feri de rușine și cu promisiunea de recunoaștere a copilului zămislit, regele îi dăruiește femeii un inel pentru pruncul nenăscut, cu scopul ca acesta să fie acceptat de familie peste ani, când va merge la curtea regală. În timpul unei călătorii  de vânătoare, inelul este uitat pe o margine a ştergarului pe care erau puse merindele pentru prânz. Un corb, atras de strălucirea acestuia, îl fură zburând cu el în cioc. Copilul Iancu ia un arc şi trage asupra corbului, recuperând astfel inelul.

În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ținut de cuvânt. Se spunea că inscripția de pe zidul fântânii inseamnă „Apă ai, inima n-ai”. Cel care a scris această inscripţie este Hasan, care trăia ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică.

Daca aveți drum prin Hunedoara, nu ezitați să vizitați încântătorul Castel al Huniazilor. Cu siguranță veți fi surprinși într-un mod plăcut!

Lasă un răspuns